فهرست مطالب

دانشکده پزشکی زابل - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اثربخشی آموزش مدیریت استرس و آرام سازی در کاهش عاطفه ی منفی و افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان
    عطیه صفرزاده، فائزه شفیعی، زهرا احمدوند صفحه 0
    مقدمه

     در سال 2005، سرطان معده، مری، پستان و پروستات به عنوان شایع‌ترین سرطان‌ها در مردان و زنان ایرانی تشخیص داده شدند. پژوهش حاضر، طرح آزمایشی همراه با پیگیری و گروه شاهد و با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس و آرام‌سازی در کاهش عاطفه‌ی منفی و افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این پژوهش آزمایشی، 18 زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه‌کننده به درمانگاه بیمارستان مصطفی خمینی شهر تهران، بر اساس ملاک‌های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در گروه شاهد (9 نفر) و آزمایش (9 نفر) گنجانده شدند. برنامه‌ی آموزش مدیریت استرس و آرام‌سازی برای زنان مبتلا به سرطان پستان در طی 10 جلسه‌ی هفتگی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. هر دو گروه قبل، بعد و 2 ماه بعد از اتمام برنامه به منظور پیگیری نتایج درمان، به طور همزمان پرسش‌نامه‌ی عاطفه PANAS، پرسش‌نامه‌ی کیفیت زندگی سرطان QLQ-C30 و کیفیت زندگی سرطان پستان QLQ-Br23 را تکمیل کردند.

    یافته‌ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل واریانس آمیخته درون- برون گروهی حاکی از کاهش معنی‌دار عاطفه‌ی منفی و بهبود شماری از خرده مقیاس‌های کیفیت زندگی گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد می‌باشد که در پیگیری 2 ماهه نیز پایدار بود.

    نتیجه‌گیری

    برنامه‌ی مدیریت استرس و آرام‌سازی برای زنان مبتلا به سرطان پستان، کیفیت زندگی و وضعیت روان‌شناختی این افراد را افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس، اضطراب، استرس، کیفیت زندگی، عاطفه ی منفی، سرطان پستان
  • محمدحسن محمدی، پریسا غنی زادگان* صفحات 1-6
    مقدمه

    بیماری اختلال توجه و بیش فعالی ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) یکی از شایع‌ترین اختلالات رفتاری در میان کودکان می‌باشد که تاثیر قابل ‌توجهی بر خانواده و جامعه می‌گذارد. از آن‌جایی‌که اخیرا موارد زیادی از همراهی اختلال ADHD با بیماری سلیاک و بهبود علایم رفتاری کودکان مبتلا به ADHD با رژیم فاقد گلوتن مطرح شده است، لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع بیماری سلیاک در کودکان مبتلا به ADHD بر اساس یافته‌های سرولوژی در منطقه سیستان صورت گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه

    مطالعه‌ی حاضر بر روی 76 کودک با تشخیص ADHD مراجعه‌کننده به کلینیک اطفال بیمارستان امیرالمومنین (ع) زابل انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و پاراکلینیکی مانند سن، جنس و تست‌های تشخیصی آزمایشگاهی سلیاک (Anti Tissue TransGlutaminase IgG) anti-TTG و (Total Immunoglobulin A) total IgA جمع‌آوری و نتایج در فرم اطلاعاتی هر کودک وارد شد، در نهایت، اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    از بین 76 کودک شرکت‌کننده در این مطالعه، تعداد 58 نفر مذکر (76/3 درصد) و طیف سنی بیماران از 2-12 سال (2/4 ± 6/9) بود. نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس نتایج تست‌های سرولوژی سلیاک صورت گرفته در میان کودکان مبتلا به ADHD مورد بررسی، هیچ موردی از بیماری سلیاک یافت نشد. در این مطالعه تعداد 26 کودک (34/21 درصد) دچار آنمی بودند با این‌حال میانگین anti-TTG و total IgA در کودکان دارای آنمی و کودکان بدون آنمی تفاوت آماری قابل ‌ملاحظه‌ای نداشت (0/05 < p value).

    بحث و نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد که بر اساس یافته‌های سرولوژی هیچ موردی از بیماری سلیاک در میان کودکان مبتلا به ADHD مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اختلال توجه و تمرکز، سلیاک، سرولوژی
  • ریحانه رجعتی، طلعت خدیوزاده *، حبیب الله اسماعیلی، فرشته دانش صفحات 7-14
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی و مقایسه‌ی تعارض کار- خانواده از دیدگاه زنان شاغل و همسران آن‌ها می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی توصیفی از نوع همبستگی، بر روی 270 نفر از زنان شاغل متاهل و همسران آن‌ها در سال 1396 تا 1397 در مشهد صورت گرفت. پرسش‌نامه‌ی مشخصات دموگرافیک که شامل 50 سوال و پرسش‌نامه‌ی تعارض کار- خانواده کارلسون شامل 18 سوال برای زنان شاغل و همسران‌شان تکمیل گردید. داده‌های گردآوری شده، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    در این پژوهش، تعداد 540 نفر (270 زوج) وارد مطالعه شدند که میانگین سنی زنان مورد مطالعه 6/61 ± 34/46 سال و میانگین سنی مردان 6/97 ± 38/15 سال به دست آمد. نمرات به دست آمده از پرسش‌نامه‌ی تعارض کار- خانواده نشان می‌دهد که میانگین زنان شاغل برابر با 47/1 ± 49/391 و میانگین نمرات همسران آن‌ها برابر با 12/67 ± 49/01 بوده است. که نشان می‌دهد نمره‌ی تعارض کار- خانواده بین زنان و مردان تقریبا برابر می‌باشد. تعداد فرزند فعلی با تعارض زمان (0/02 = p value) و نمره کل تعارض کار- خانواده (0/04 = p value) همبستگی مثبت و معنی‌دار داشته است.

    نتیجه‌گیری

    تعداد فرزند فعلی و تعداد فرزند دلخواه با تعارض زمان، فشار و نمره‌ی کل تعارض کار- خانواده همبستگی مثبت و معنی‌داری راشت. نتایج این مطالعه، اطلاعات مفیدی را جهت بازنگری، تعیین و تدوین مجدد ساعت کاری زنان و دادن تسهیلات به زنان شاغل در کم کردن تعارض کار- خانواده و گام برداشتن در مسیر کاهش تعارضات، استحکام روابط زوجین و افزایش فرزندآوری در اختیار سیاست‌گذاران قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، زنان شاغل، تعارض زمان، تعارض فشار، تعارض رفتار
  • سمیه باریک آبی، بهروز داوری، حسن نصیریان * صفحات 15-23
    مقدمه

    شپش سر، یک آلودگی انگلی در سراسر جهان بوده که سلامت جامعه را تهدید می‌کند. دانش‌آموزان مقطع ابتدایی، بیشتر از سایر گروه‌های اجتماعی در معرض این آلودگی هستند. به دلیل بی‌توجهی دانش‌آموزان به رعایت بهداشت فردی و حضور در مکان‌های پرجمعیت مانند مدارس، بیشتر در معرض ابتلا به شپش سر هستند. بنابراین بررسی این آلودگی انگلی در بین دانش‌آموزان یک اولویت بهداشتی محسوب می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و عوامل موثر بر آلودگی به شپش سر و تعیین اثر شامپوی پرمترین 1 درصد و لوسیون دایمکیتون 4 درصد در درمان دانش‌آموزان مدارس ابتدایی دخترانه شهرستان دورود انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر در دو فاز مشاهده‌ای (مقطعی) و مداخله‌ای (کارآزمایی بالینی) انجام شد. پنج مدرسه از پنج منطقه‌ی جغرافیایی برای نمونه‌گیری انتخاب شد و سایر اطلاعات بر اساس پرونده‌ی دانش‌آموزان و یا پرسش از آنان گردآوری شد. 80 دانش‌آموز مبتلا به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و یکی از دو داروی مورد نظر را دریافت کردند. نتیجه‌ی اثر مداخله در روزهای 7 و 14 بررسی شد.

    یافته‌ها

    شیوع آلودگی به شپش سر 10/5 درصد بود. از میان عوامل اپیدمیولوژیک، تحصیلات پدر و تعداد دفعات استحمام در هفته، تاثیر معناداری بر ابتلا آلودگی به شپش سر نشان دادند (0/05 > p value). نتیجه‌ی درمان در روز هفتم میان دو گروه یکسان بود. تیمار با لوسیون دایمتیکون در هفته‌ی دوم (0/025 = p value) و در مجموع دو هفته (0/006 = p value) در حذف شپش سر موثرتر از شامپوی پرمترین واقع شد.

    نتیجه‌گیری

    شیوع شپش سر در میان دانش‌آموزان دختری که پدرانشان از تحصیلات کمتر برخوردار هستند و تعداد دفعات کمتری از حمام استفاده می‌کنند، بیشتر است. بنابراین لازم است با آموزش همگانی بهداشت در میان خانواده‌ها با این آلودگی مقابله کرد. به علاوه لوسیون دایمتیکون داروی موثرتری نسبت به شامپوی پرمترین در حذف این انگل خارجی محسوب ‌گردید.

    کلیدواژگان: آلودگی به شپش سر، شپش سر، دانش آموز، پرمترین، دایمتیکون، دورود
  • الهام شهرکی *، تینا شهیدی، نرجس سرگلزایی صفحات 24-30
    مقدمه

    نارسایی کلیه‌ی شدید، به دلیل عدم توانایی کلیه در دفع سموم با عوارض فروان جسمی، اختلالات پوستی از جمله خارش همراه می‌باشد. شدت خارش، متغیر بوده و در جوامع مختلف شیوع متفاوتی داشته است. با توجه به آمارهای ارایه شده در مطالعات مختلف مبنی بر شیوع بالای خارش در بیماران همودیالیزی و اثرات نامطلوب آن بر سلامت آنان، در این مطالعه به بررسی شیوع خارش اورمیک و عوامل مرتبط با آن در بیماران تحت همودیالیز بیمارستان علی‌ابن ابیطالب (ع) زاهدان در سال 1398 پرداختیم.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، بر روی 100 بیمار که در بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب(ع) زاهدان در سال 1398 تحت دیالیز قرار گرفتند، صورت پذیرفت. ابزار گردآری اطلاعات شامل پرسش‌نامه‌ی اطلاعات دموگرافیک و پرسش‌نامه‌ی یوسیپوویچ بود. اطلاعات آزمایشگاهی مندرج در پرونده‌ی بیماران در فرم اطلاعاتی وارد شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین سنی بیماران برابر با 46/17 سال بود. 46 درصد بیماران خارش داشتند که از این تعداد، 50 درصد (23 مورد) با خارش فرم خفیف، 28/26 درصد (13 مورد) متوسط و 721 درصد (10 مورد) خارش شدید داشتند. متوسط سن بیماران با خارش خفیف، 45 سال (با محدوده‌ی سنی 31-67 سال)، در بیماران با خارش متوسط، 51 سال (محدوده‌ی 26 تا 66 سال) و بیماران با خارش شدید، 549 (محدوده‌ی 27 تا 67 سال) بود.‌

    نتیجه‌گیری

    در مطالعه‌ی حاضر هیچ یک از عواملی چون کفایت دیالیز، جنسیت، سطح سرمی فسفر، کلسیم، تعداد دفعات دیالیز، سن، پاراتیرویید هورمون با شدت خارش در بیماران همودیالیزی ارتباط معنی‌داری نداشت.

    کلیدواژگان: همودیالیز مزمن، خارش اورمیک، بیماری های پوستی، نارسایی کلیه
  • امیر حسین غلامی، مبینا رنگچیان، فروغ بهرامی، آرش خلیلی * صفحات 41-47
    مقدمه

    مراقبت‌های پرستاری به عنوان یک جزء اساسی از خدمات بهداشتی- درمانی است. سلامت و بهبود بیماران در گرو ارایه‌ی مراقبت با کیفیت می‌باشد. استفاده از نظرات بیماران و شرکت فعالانه آن‌ها در تصمیم‌گیری، نقش به سزایی در کیفیت خدمات دارد. هدف این مطالعه، تعیین کیفیت مراقبت‌های پرستاری از دیدگاه بیماران مراکز آموزشی- درمانی شهر همدان بود.

    شیوه‌‌ی مطالعه

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با مشارکت 287 بیمار بستری در 5 بیمارستان آموزشی شهر همدان در سال 1400 انجام گردید. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌ اطلاعات دموگرافیک و پرسش‌نامه‌ی کیفیت مراقبت پرستاری کوآل پکس جمع‌آوری گردید. به منظور تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آنالیز ANOVA و Independent t-test استفاده شد.

    یافته‌ها‌‌

    میزان کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه بیماران، در طبقه‌ی متوسط قرار گرفت (13/51 ± 65/33)؛ همچنین بین متغیرهای دموگرافیک و میزان کیفیت مراقبت پرستاری، تنها سن بر روی کیفیت مراقبت تاثیر منفی و معنی‌دار داشت (0/006 = p value).

    نتیجه‌گیری

    ارزیابی مجدد استانداردهای کیفیت مراقبت پرستاری خصوصا در ابعاد ارتباطی با رویکرد مددجو محوری در جهت افزایش ارتباط مناسب بین بیمار و پرستار و توجه به نیازهای بیماران در ابعاد مختلف، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، مراقبت پرستاری، بیمار، پرستار
|
  • Mohammad Hassan Mohammadi, Parisa Ghani-Zadegan* Pages 1-6
    Background

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common behavioral disorders among children that hasa significant impact on family and society. Recently since numerous cases of ADHD alongside celiac disease and improvement of behavioral symptoms of children with ADHD with gluten-free diet have been proposed, this study was conducted to determine the prevalence of celiac disease in children with ADHD based on serological findings in Sistan.

    Methods

    The present study was performed on 76 children with a diagnosis of ADHD referred to the pediatric clinic of Amir Al-Momenin Hospital in Zabol. Demographic, clinical and paraclinical information such as age, sex and celiac laboratory diagnostic tests (anti-TTG and total IgA) were collected and the results were entered in the information form of each child and analyzed.

    Results

    Among the 76 children participating in this study, 58 were male (76.3%) and the age range of patients was 12-2 years (6.9 ± 2.4). The results of the study showed that based on the results of celiac serology tests performed among children with ADHD, no cases of celiac disease were found. Inthis study, 26 children (34.21%) have anemia. However, the mean of anti-TTG and total IgA in children with anemia and children without anemia were not statistically significant (p value > 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that based on serological findings, no cases of celiac disease were observed among children with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Celiac disease, Serology
  • Reihaneh Rajati, Talat Khadivzadeh*, Habibollah Esmaeili, Fereshteh Danesh Pages 7-14
    Background

    The purpose of this study is to investigate and compare family-work conflict from the perspective of working women and their husbands.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed on 270 married working women and their spouses in 2017 to 2018 in Mashhad. The Demographic Characteristics Questionnaire consisting of 50 questions and the Carlson Work-Family Conflict Questionnaire including 183 questions were completed for working women and their husbands. The collected data, after ensuring the accuracy of data entry were evaluated and assessed.

    Results

    In this study, a total of 540 people (270 couples) were included in the study with a mean age of 34.46 ± 6.61 years for women and a mean age of 38.15 ± 6.97 years for men. The scores obtained from the work-family conflict questionnaire show that the mean scores obtained from working women were 49.391 ± 1.47 and the mean scores of their husbands were 49.01 ± 12.67. The number of current children was positively and significantly correlated with time conflict (p value = 0.02) and the total score of work-family conflict (p value = 0.04).And the total score of work-family conflict (p value = 0.008) had a positive and significant correlation.

    Conclusion

    The number of current children and the number of desired children have a positive and significant correlation with time conflict, pressure and total score of work-family conflict. The results of this study help policy-makers determine and reorganize women's working hours and provide facilities to working women to reduce work-family conflict and thus take steps to reduce conflict, strengthen marital relationships and increase childbearing.

    Keywords: Work-family conflict, Women's employed, Time conflict, Stress conflict, Behavioral conflict
  • SomayehBarik-Abi, BehrozDavari, HassanNasirian Pages 15-23
    Background

    Head lice is a worldwide parasitic disease that can be considered a threat to public health. The majority of its prevalence is among children aged from 6 to 11 years. Due to students’ low attention to personal hygiene tips, and presence in populated places such as schools, they are more prone to head lice infestation; thus, studying this disease among students is a hygienic priority. The current study was undertaken among primary girl students in Doroud County with the aim to determine the prevalence of head lice infestation and its relations with epidemiologic factors and to evaluate the treatment efficay of permethrin shampoo 1% and dimethicone.

    Methods

    The present study was performed in two phases: observational (cross-sectional) and interventional (clinical trial). Five schools were selected from five geographical areas for sampling. Other information was collected from student records or by direct inquiry. Eighty girls infested were randomly allocated in two groups and received either one of the mentioned treatments. The results of the interventions were evaluated on days 7 and 14.

    Results

    The prevalence of head lice infestation was10.3%. The most involved group (40 %) were students of third grade. The father’s education and shower times per week showed significant effects among epidemiologic factors (p value = 0.05). The outcome of treatment in the first week did not show a significant difference between the groups. Treatment with dimethicone lotion in the second week (p value = 0.025) and in general during two weeks (p value = 0.006) was more effective in removing the head lice than permethrin shampoo.

    Conclusion

    Head pediculosis is more prevalent among girl students whose fathers are less educated and take less showers in a week. Thus it is crucial to deal with head lice by social health education among families. In addition, dimethicone lotion is more effective than permethrin shampoo in eradicating this external parasite.

    Keywords: Dimethicone, Doroud, Head lice, Permethrin, Pediculosis, Students
  • Elham Shahreki*, Tina Shahidibonjar, Narjes Sargolzaie Pages 24-30
    Background

    End stage renal disease (ESRD) due to the inability of the kidneys to excrete toxins is clearly associated with many physical complications, such as skin disorders, itching and etc. The severity of pruritus varies and has varied in different societies. Considering the different statistics observed in various researches on the high prevalence of pruritus in hemodialysis patients and its adverse effects on their health, we intend to investigate the prevalence of uremic pruritus and its related factors in patients under hemodialysis at Ali Ibn Abi Talib Hospitalin Zahedan in 2019.

    Methods

    A descriptivecross-sectional study was performed on 100 patients who underwent dialysis in Ali Ibn Abitaleb Hospital in 1398. Tools used for data collection was a questionnaire for demographic details and Jusipovich questionnaire. Laboratory information from patient records were entered in the information form. Data analysis was performed using SPSS software version 21.

    Results

    The mean age of patients was 46.17 years. 56% of patients were female and 44% were male. 46% of patients had pruritus, of which 50% (23 cases)had mild pruritus, 28.26% (13 cases) moderate and 21.7% (10 cases) had severe pruritus. The average age of patients with mild pruritus was 45 years (31-67 years),in patients with moderate pruritus was 51 years (range 26 to 66 years) and in patients with severe pruritus was 49.5 (27-67years).

    Conclusion

    In the present study, none of the factors such as dialysis adequacy, sex, serum phosphorus level, calcium, number of dialysis sessions, age, parathyroid hormone were significantly associated with the severity of pruritus in hemodialysis patients.

    Keywords: Chronic hemodialysis, Uremic Pruritus, Skin Disorders, Renal Insufficiency
  • Amir Hossein Gholami, Mobina Rangchian, Forough Bahrami, Arash Khalili* Pages 41-47
    Background

    Nursing care is an essential component of health care services. Patients' health and well-being depend on providing quality care. Using the views of patients and their active participation in decision-making has an important role in thequality of services. The aim of this study was to determine the quality of nursing care from patients' point of view in Hamadan educational centers.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical study which was performed with the participation of 287 hospitalized patients in 5 teaching hospitals of Hamadan. Data were collected using demographic questionnaires and Quality of Care Questionnaire. One-way ANOVA and Independent t-test were used for data analysis.

    Results

    From the patients' point of view, the quality of nursing care was in the middle class (65.33 ± 13.51). Also, between demographic variables and the quality of nursing care, only age had a significant negative effect on the quality of care (p value = 0.006).

    Conclusion

    Reassessment of nursingcare quality standards, especially in relation to the client-centered approach, is necessary to increase the appropriate relationship between patient and nurse and to pay attention to patients' needs in different dimensions

    Keywords: Quality of care, Nursing care, Patient, Nurse